Voiko nainen toimia seurakunnan johtotehtävissä?
Uutinen seurakuntalainen.fi ‑sivustolla ja some-kirjoittelu on kirvoittanut sen verran mielipiteitä, että tässä tiivistetty oma näkemykseni voiko nainen toimia johtotehtävissä seurakunnassa (= “vanhimmistossa”).
Luominen, syntiinlankeemus ja lunastus
Mies ja nainen asetettiin yhdessä, tasavertaisina hallitsemaan maata. 1. Ms. 1:28. Mutta syntiinlankeemus toi myös valtataistelun heidän välilleen. (1. Ms. 3:16). Naisen synti oli houkutukseen suostuminen, miehen synti passiivisuus. Jeesus tuli tekemään tyhjäksi perkeleen teot. Tähän sisältyy myös synnistä johtuva miehen ja naisen välinen valtataistelu, joka on vuosituhansia näkynyt pääasiassa naisen alistamisena.
Antiikin kulttuureissa, myös juutalaisuudessa, naisen asema oli edellä mainitusta syystä alistettu. Tavoitteemme Kristuksen seurakuntana ei voi olla vain antiikin kulttuurimallien ylläpito, vaan lunastuksen todeksi eläminen myös tämän päivän seurakunnassa.
Jeesuksen ja apostolien suhtautuminen naisiin
Jeesuksen suhtautuminen naisiin omana aikanaan oli poikkeuksellista. Hänen esimerkkinsä vaikkapa Saban kuningattaresta, lesken rovosta tai naisesta ja tuomarista ovat kuitenkin naista korottavia, eivät alistavia. Esim. Jeesus kehui Mariaa sen tähden, että tämä oli valinnut hänen mielestään ”hyvän osan”. Se ei tarkoittanut sen ajan keittiöterminologiaa, vaan yksinkertaisesti sitä, että Maria oli ottanut opetuslapsen paikan. Paikan, joka kuului siihen aikaan vaan miehille! ( Lk. 10:38 ss.).
Jeesus ei kutsunut naisia apostoleiksi, koska siinä kulttuurissa se ei olisi mennyt läpi. Mutta sattumaa tuskin on se, että jo Apostolien teoissa puhutaan ”naisopetuslapsesta”, jota sanaa ei edes evankeliumeissa vielä käytetä. (Apt. 9:36). Pietari oli jo helluntaisaarnassaan julistanut, Vanhaan testamenttiin perustuen, että Pyhän Hengen saamisessa ei ole eroja miesten ja naisten kesken (pojat, tyttäret, palvelijat, palvelijattaret; Apt. 2:16–18).
Kirjeissään Paavali myöhemmin julistaa selkeästi, että Jumalan lapseudessa ei ole eroa miesten ja naisten kesken (Gal. 3:26–28). Mielestäni Jeesuksen antama suunta on selvä Uudessa testamentissa: hän tuli palauttamaan naisen miehen rinnalle myös seurakunnassa.
Orjuus ja homoseksuaalisuus
Joidenkin mielestä naisjohtajuuden hyväksyminen seurakunnassa johtaa ennen pitkää myös homoseksuaalisuuden hyväksymiseen. Homoseksuaalisuus liittyy kuitenkin moraaliin, Sekä Vanha että Uusi testamentti tuomitsevat sen selkeästi synniksi. Naisjohtajuutta sen sijaan ei esitetä missään syntilistalla. Asian vastustajien olisi samantien johdonmukaista kieltää naiselta kaikki tehtävät seurakunnassa!
Alkuseurakunta ei pyrkinyt eroon orjuudesta, mutta Jeesus ei missään esittänyt orjuutta hyvänä asiana. ”Jokainen, joka syntiä tekee, on synnin orja”. Tässäkin asiassa muutoksen siemenet kylvettiin jo Jeesuksen aikana, vaikka hedelmä kerättiin vasta myöhemmin.
”Yhden vaimon mies”?
Naisjohtajuuden vahvimmat vasta- argumentit nousevat Paavalin ohjeista Timoteukselle ja Tiitukselle vanhimpien valintaa koskien Efesossa ja Kreetalla. (1. Tim. 3:2,Tiit. 1:6). Kokonaisuuden kustannuksella moni jää siinä tuijottamaan vain “yhden vaimon miestä”.
Samalla kirjaimeen tuijottamisen logiikalla kehotan etsimään sanakirjasta tai raamattuhaulla pelkästään veljille kirjoitettuja raamatunkohtia. Yksistään 1. Korinttolaiskirjeessä niitä on parikymmentä, esim. ”Mutta mitä hengellisiin lahjoihin tulee, niin en tahdo, veljet, pitää teitä niistä tietämättöminä…” 1. Kor. 12:1.Eli kirjaimen perusteella sisarten ei ilmeisesti tarvitse tietää mitään hengellisistä lahjoista! Kaikki laajempi asian selittely on tulkintaa, jossa juuri ajan kulttuuri pitää ottaa huomioon.
Edellä kirjoitetun perusteella näkisin “mies”- tai “veljet”-maininnan noissa raamatunkohdissa juuri kulttuuriin ja historiaan sidottuna sen ajan todellisuuden kuvailuna, ei ohjeena meille. Asiayhteys puhuu paikallisen seurakunnan johtotiimin jäsenyydestä. Pääpaino näyttää olevan kaitsijan (= vanhin, paimen) luonteen kypsyydellä, joka periaatteena on ohjeellinen meillekin.
Jeesuksen ja apostolien opetus unohtui
Apostoli Johanneksen kuoleman jälkeen seurakunta alkoi pikkuhiljaa painua takaisin ympäröivän yhteiskunnan arvoihin, jossa ”virat” kuuluivat vain miehille. Samalla seurakunta alkoi pikkuhiljaa organisoitua (presbyteros, episkopos, diakonos) ja vanhimman virkaan luettiin sisään merkityksiä enemmän kuin Jumala koskaan oli tarkoittanut. Näin lopulta kehittyi paavin johtama, miesvaltainen katolinen kirkko. Naiselle ei tällaisessa systeemissä ollut paikkoja, ainoastaan Marialle utopistisena hahmona, ikuisena neitsyenä ja taivaan kuningattarena.
Alkulankeemuksen lisäksi olemme Jumalan seurakuntana tästäkin negatiivisesta jatkumosta osallisia, vaikka kuinka väittäisimme hyppäävämme historian yli suoraan Apostolien tekoihin. Historian ja oman vajavaisuutemme värittämin silmälasein sitten etsimme Raamatun kirjaimesta puolusteluja vakiintuneelle käytännölle.
Tärkein kysymys
Raamatussa kulttuurinmuutos ei missään ole pääasia. Jeesus tuli pelastamaan syntisiä ja tuomaan Jumalan valtakunnan todellisuuden maan päälle. Kulttuuri tulee kuitenkin evankeliumin julistuksessa ottaa huomioon niin, että sanoma Kristuksesta ei hämärtyisi.
Miten on Suomessa? Edistääkö naisten mukaan ottaminen seurakuntien johtoryhmiin sanomaa Kristuksesta vai hämärtääkö se sitä? Tuoko Jumalalle kunniaa esimerkiksi se, että hiipuva seurakunta sinnittelee muutaman eläkeikäisen vanhimmistoveljen varassa, vaikka naisenemmistöisessä seurakunnassa olisi myös tehtävään kykeneviä naisia? Olemmeko kiivailulla kirjaimen puolesta tekemässä vain hallaa evankeliumin asialle?