Miksi liityimme Vapaakirkkoon?
Moni on tiedustellut miksi liitymme Vapaakirkkoon. Kysymys on aiheellinen. Pyrin tässä lyhyesti vastaamaan siihen.
Eräs terveen seurakunnan tunnusmerkki on toimivat rakenteet. Vapaakirkon yhdyskuntajärjestys tarjoaa lähes sata vuotta käytössä olleen, toimivan rakenteen Suomessa toimivalle paikallisseurakunnalle. Siihen kuuluu mm. selkeä jäsenyys sekä hyväksi havaitut johtamisrakenteet.
Seurakunnan päätöksentekoon voi jokainen jäsen vaikuttaa vähintään kaksi kertaa vuodessa kokoontuvassa seurakunnankokouksessa. Seurakunta ei näin ollen ole yhden miehen johtama eikä myöskään ylempää johdettu. Seurakunnankokous on ylin päättävä elin kaikissa seurakuntaa koskevissa asioissa. Sekä miehillä että naisilla on tasa-arvoinen pääsymahdollisuus kaikkiin tehtäviin vapaaseurakunnissa.
Cityseurakunta on ollut aikaisemman historiansa aikana itsenäinen mutta tällä alueella se on merkinnyt myös yksinäisyyttä, vaikka valtakunnan tasolla olemme kuuluneetkin löyhään verkostoon nimeltä Seurakuntien yhteys ry. Hengen yhteys siihen suuntaan säilyy edelleen. Vapaakirkkoon liittymisen kautta avautuu toiminnallinen yhteys muiden alueen vapaaseurakuntien kanssa. Myös vuosittaiset, eri vastuutehtävissä olevien alueelliset ja maanlaajuiset kokoontumiset ovat tarpeen hengellisessä työssä.
Suurempaan liikkeeseen liityttäessä on myös muita etuja. Näitä ovat esim. yhteinen lehti, yhteiset kesäjuhlat, yhteinen lähetys- ja diakoniatyö sekä Raamattu- ja muu koulutus. Koulutusta löytyy viikonlopun mittaisista kursseista aina nelivuotiseen pastori- tai lähetystyöntekijäkoulutukseen saakka. Hyöty on molemminpuolinen, koska sen lisäksi että jäsenemme voivat itse kouluttautua myös seurakuntamme voi ottaa vastaan esim. raamattukoululaisia työharjoittelujaksoille.
Nuorille ja lapsille liittyminen suurempaan herätysliikkeeseen tarjoaa oman seurakunnan lisäksi valtakunnallisen tason yhteyksiä esim. leireillä ja ns. seurakuntakoulussa, johon kaikki 15 vuotta täyttävät voivat osallistua.
Etujen lisäksi keskusteluissa punnittiin myös mahdollisia huonoja puolia. Lisääntyvät paperityöt ja yhteisten hankkeiden ja rakenteiden ylläpitämiseen menevät maksut painoivat kuitenkin vaakakupissa vähemmän ilmeisten etujen rinnalla. Uudella seurakunnalla maksutkin tulevat ajankohtaiseksi vasta toisena vuonna.
Miksi emme sitten liittyneet esim. Helluntaikirkkoon tai osaksi paikallista helluntaiseurakuntaa? Vastaus on yksinkertainen. Ylivieskassa on jo helluntaiseurakunta ja olemme toimineet itsenäisenä yksikkönä jo 17 vuotta. Maailmanlaajuisesti on todettu, että paras tapa evankelioida on tehdä se istuttamalla uusi seurakunta, ei yhdistymällä toisen seurakunnan kanssa.
Kaiken edellä mainitun lisäksi meille on ollut tärkeää yhteys kaikkien uskovien ja eri kristillisten yhteisöjen kanssa. Näin on edelleenkin. Tämä on ollut tärkeää myös vapaakirkolliselle herätysliikkeelle sen alusta alkaen.
Liikkeen sisällä on tilaa sekä vanhoillisille että uusille karismaattisille seurakunnille. Yhdessä nämä erilaiset seurakunnat muodostavat seurakuntien liiton, Suomen Vapaakirkon.